Kort om oss

Kennel Sangold - strävar efter dual purpose.

Kennel Sangold innehar F-skattsedel.

Med dual purpose menas att hunden uppfyller kraven både för både utseende och funktion enligt rasstandarden.

Utdrag ur rasstandarden
"
Aveln har syftat till att skapa en ras med utpräglad apporterings- och arbetslust, lyhördhet och intelligens samt följsamhet och vänlighet.

Golden retriever skall vara symmetriskt byggd, välbalanserad, kraftfull och aktiv med flytande rörelser. Den skall utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck. Rasen ska vara vänlig, tillitsfull och ha självförtroende."

Målsättning
De goldens som vi försöker föda upp vill vi ska ha stor vilja till kontakt, samarbete, arbetslust, påtaglig nyfikenhet samt ha god exteriör. Det är inte helt lätt men ambitionen och tron på en ”dual purpose” är stark och är den inriktning vi har valt att sträva efter.

En golden från Kennel Sangold säljs allt som oftast till sällskaps/familje hund. Givetvis har vi en del redan intresserade valp köpare som vet vad dom har för mål redan från valpstadiet, t.ex. lydnad eller apportering i skog och mark men vanligast är nog sällskapshunden.

Vi är glada över att vi har så många duktiga och engagerade sangoldägare som tränar och tävlar sina hundar i både lydnad, bruks, viltspår och jakt. Se några resultat här.

Valp- och kennelträffar
Genom åren har vi fått stor positiv respons för våra valpträffar, där vi träffas, pratar och hjälper er på traven med er nya vän. Vi tränar en hel del vardagslydnad som alla hundägare bör kunna, kontakt, gå i koppel, lite inkallning mm.  Vi passar på att introducera viltspår, apportering med dummis och vilt (frivilligt), går igenom hur en utställning går till och vi finns till för att  svara på era frågor.

Så började det
Kennel Sangold registrerades 1986 av Christer Flodfält som senare det året träffade Lena på en jaktkurs…. resten är väl historia men en nedbantad version: vi förlovade oss 1987, bröllop 1989, Theresé *1990 och Pierré *1995. I dag bor vi i ett radhus i Tyresö. Våra hundar och valpar bor och tillbringar all tid med oss i Tyresö eller i vårt underbara sommarhus på Möja.

Christer hämtade sin första Golden på Kennel Oxundas 1983. Sanna åkte med "husse" till Finland och kom hem med cert. Tävlade en hel del viltspår med Hp och provvinst som resultat.Sanna var en tik, som bara fanns. Hon ledde vår flock i många år och frågan är, om vi någonsin får glädjen att äga en sådan flockledare igen. Sanna fick sin och vår första kull 1986 och sedan dess bedriver vi en liten hobbyuppfödning i hemmiljö med ca. en kull per år.

1985 köpte Christer sin andra Golden från Kennel Goldenlines. Emmie, som med tiden fick titeln SUCH, 3 x cert och 1:a pris ökl jakt. Emmie var en fröken, lite försynt men klok. Tyvärr så fick hon inga valpar efter sig men hon var alltid med som extra mamma åt Sannas och Isoldes valpar.

Christer ägnar sig i dag åt en hel del praktisk fågeljakt. Dömer Open shows samt inofficiella jaktprov för Goldenklubben vilket även Lena gör.

Lena har haft Golden sedan 1976. Ginny, en härlig familjehund, som fick stå ut med det mesta. Mycket bruks, spår och lydnad, en och annan utställning också utan större framgångar.1985 var det dags igen, den här gången med lite större intresse och baktanke på att komma ut på prov. Isolde hämtades på kennel Kimbalee, en mörk, härlig men otroligt envis tik.

-Med tiden blev vi oskiljaktiga. Normalt är inte en retriever en enmans hund men Isolde var det och tillsammans gick vi på utställning: resultat cert, lydnads prov LP , 1:a lyd kl II och så jaktkurs …… helt nytt för mig och Isolde, som nu hade tillbringat en hel del tid på brukshundsklubben. En ny värld, som byggde på det vår ras var avlad för från början dvs. att vara till lags och apportera. Isolde kunde det mesta från start, apporterade döda äckliga fåglar av alla slag med ett mjukt fast apportgrepp och hade aldrig problem med upptag, spontanitet eller avlämningar. Hon använde sin näsa och sökte av marken självständigt med ett härligt sökmönster, inte så snabb men alltid effektiv och en riktig viltfinnare. Lugn och fast i skott och kast, hög vattenpassion en underbar jaktkompis i vått och torrt. Resultat 2:a ökl som oftast inte räckte hela vägen till  1:a pris på grund av att Isolde var för självständig framför allt i sina dirigeringar. Först gick hon dit hon ville och andra gången kunde hon kanske lyssna på mej.

Sidan är uppdaterad den 10 februari 2008

 

 

Fler bilder på oss och våra hundar hittar du här.